Čaplovičove novely sa stretli s nepochopením, pripravili petíciu

02.10.2012 Bratislava

Bratislava 2. októbra (TASR) – Občianski aktivisti vyzvali dnes prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby nepodpísal novelu zákona o odbornom vzdelávaní a novelu zákona o financovaní školstva a školských zariadení z dielne ministerstva školstva. Ak ich žiadosť nevypočuje, sú pripravení spustiť petíciu za vyhlásenie referenda za spravodlivé školstvo. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásili zástupcovia z OZ Nová voľba, Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS), Nových školských odborov (NŠO) a občianskej iniciatívy Nie je nám to jedno.

"Sme si vedomí toho, že získať 350.000 podpisov bude náročné, ale pokiaľ dokážeme presvedčiť všetkých zamestnancov v školstve a najmä zákonných zástupcov detí, tak si myslím, že by sa nám to mohlo podariť, a potom prezidentovi podľa ústavy nebude ostávať nič iné, ako referendum vyhlásiť," uviedol predseda OZ Nová voľba Ján Ondrík. Prezidentovi výzvu adresovali aj listom.

Referendum o troch otázkach

Referendum má byť vyhlásené o troch otázkach. Prvá sa signatárov petície pýta, či súhlasia s tým, aby o výbere školy a školského zariadenia pre dieťa rozhodoval výlučne zákonný zástupca. Ďalšia kladie občanom otázku, či súhlasia s rovnoprávnym financovaním všetkých škôl a školských zariadení. Posledná znie: "Súhlasíte s priamym financovaním škôl a školských zariadení (bez poukazovania financií obciam alebo samosprávnym krajom)?"

Vládne novely zákonov parlament schválil na poslednej schôdzi v septembri. Novela zákona o odbornom vzdelávaní má dať samosprávnym krajom kompetenciu rozhodovať o tom, koľko tried prvých ročníkov otvorí v stredných školách. Podľa aktivistov sa schválením tejto normy, a tiež novely zákona o financovaní škôl začne "systematické vyhladzovanie súkromných a cirkevných a aj niektorých nepohodlných verejných škôl a školských zariadení". Novela zákona o financovaní škôl má prostriedky na krúžky prideliť obciam bez ohľadu na to, či majú centrum voľného času. Centrá majú dostať financie podľa počtu detí s trvalým pobytom v obci. Aktivisti však tvrdia, že neexistuje mechanizmus, ktorý by starostov prinútil dať tieto peniaze od štátu naozaj na krúžky.

Ľudmila Chodelková z iniciatívy Nie je nám to jedno, ktorá pôsobí v žilinskom Centre voľného času (CVČ), tvrdí, že si nevie predstaviť, ako budú centrá fungovať od začiatku roka. Novela zákon o financovaní škôl má totiž začať platiť od 1. januára 2013. Peniaze na krúžky podľa nej obce dostanú od štátu až v apríli. "Od 1. januára 2013 budem musieť 5000 rodičom povedať: Prepáčte, nemáme na to peniaze. Ja sa pýtam, čo bude v januári, vo februári, v marci a ešte aj apríli? To nám nikto nepovedal," vyhlásila Chodelková. Tvrdí, že bude musieť obchádzať starostov aj z okolitých obcí, z ktorých deti navštevujú CVČ v meste, aby dali z obmedzeného rozpočtu peniaze aj na krúžky detí. Iniciatíva Nie je nám to jedno rozposlala množstvo mailov poslancom. Vyzývala ich k tomu, aby novely nepodpísali.

Výzvu, aby nepodpísal novely školských zákonov, adresovali prezidentovi aj opoziční poslanci.
 

Vyberte región